Istoric

Şcoala Gimnazială „Radu Tudoran”, Comuna Blejoi

Istoricul  şcolilor

Şcoala Gimnazială „Radu Tudoran”, Comuna Blejoi

Din ”Monografia Comunei Blejoi” publicată de Marian Macovei în 2011 aflăm că vechi documente administrative menționează școala de la Strâmbeni-Blejoi unde, în cursul anului școlar 1847 – 1848, erau înregistrați în ”circumscripția sa peste 180 de copii de vârstă școlară, iar învățător era Dimitrie Roncescu”.

În al său ”Dicționar Geografic al Județului Prahova”, volum editat în 1897, C. Alessandrescu face următoarele precizări despre starea învățământului în zona Blejoiului:

”Scola există în comună de la 1889. Localul s’a oferit comunei de D-l Panait D. Cantilli, și s’a frecuentat de 56 elevi și 4 eleve, numărul de 154 copii (112 b. 42 f.), cu versta de scola. Cu întreținerea personalului se cheltuiesc anual 1080 lei.”

O jumătate de secol mai târziu, din înscrisurile lucrării privitoare la executarea Ordinulu Ministerului Afacerilor Interne Nr. 37/ A (anul 1941) aflăm că în Comuna Blejoi funcţionau două şcoli: una în satul Blejoi, cealaltă în satul Cocoşeşti. La acea vreme, clădirea principală a şcolii din Blejoi, cu trei săli de clasă, era avariată de cutremurul din noiembrie 1940 şi avea nevoie de „reparaţii însemnate”după cum se arăta într-un act al Comitetului şcolar, format din preot A. VASILESCU – preşedinte, I.M. DOBRESCU – primar, C.IONESCU –  directorul școlii, Ilie MOISE, Vasile GHEORGHE, Toma NEAGU şi Dumitru MIU. În scriptele contabile erau înregistrate 5 posturi de învăţător, iar ca număr de elevi, erau luaţi în evidenţă 214 „care frecuentează regulat cursul”, din care 20 luau masa la cantină.

De-a lungul timpului, elevii au învățat într-o școală al cărei spațiu a suferit diverse transformări în funcție de factori cum au fost: necesitatea de a-l mări deoarece creștea efectivul școlar (necesitate devenită imperioasă în momentul în care a început să intre la școală generația acelui adevărat ”baby-boom” de la sfârșitul anilor ʹ70) , nevoia de modernizare și de progres, dorința comunității locale de a oferi copiilor condiții cât mai bune de instruire și educare.

În ultima perioadă, școala din Blejoi a funcționat într-un local format dintr-o parte veche de mai mult de o jumătate de secol, cu un singur nivel, și o aripă construită ulterior, care are și un etaj. Conform planurilor Primăriei Blejoi, partea veche a fost demolată, construindu-se un corp nou, cu laboratoare și trei săli de clasă la parter și trei la etaj, în prelungirea celor existente deja în aripa mai nouă.

În 2010, prin Hotărârea Consiliului Local al Comunei Blejoi din 25 februarie, școala a primit numele scriitorului Radu Tudoran (pe numele său adevărat Nicolae Bogza, fratele lui Geo Bogza), născut în comuna noastră la data de 8 martie 1910.

De altfel, comuna Blejoi se mândrește cu fii ai săi deveniți personalități marcante ale culturii românești, cum sunt: scriitorii Radu Tudoran și Geo Bogza, compozitorul Constantin Dimitrescu (al cărui nume se leagă de cunoscutul ”Dans Țărănesc”), criticul literar Valeriu Râpeanu.

În 6 decembrie 2013 (ca un ”cadou de la Moș Niculae” – dar, de fapt, realizate cu mult efort uman și financiar), au fost inaugurate Sala de Sport și Sala Polivalentă: un complex multifuncțional modern ce poate găzdui competiții naționale și internaționale de handbal și de baschet, sală în care elevii școlii își desfășoară orele de educație fizică precum și numeroase alte activități sportive și culturale.

Şcoala Gimnazilă, Sat Ploieştiori

Şcoala Gimnazilă, Sat Ploieştiori este situată în satul Ploieştiori, judetul Prahova, pe strada Teleajen, nr. 172 .

Primele surse istorice ne dezvăluie că şcoala a început să funcţioneze la Ploieştiori prin 1838, când învăţător era Ion STOICA unde învăţau şi copiii din Ţânţăreni. În «Dicţionarul Geografic al Judeţului Prahova», volum editat în 1897, C. ALESSANDRESCU face următoarele precizări : la „Ploesciori, scola există în comună de la 1866. În anul trecut s’a frecuentat de 40 elevi şi 13 eleve, din numerul de 115 copii (60 b. 55 f.) cu versta de scola. Cu întreţinerea personalului statul cheltuesce anual 1566 lei”.

Din înscrisurile lucrării privitoare la executarea Ordinului Ministerului Afacerilor 72 Interne Nr. 37/A (anul 1941) aflăm că la Comuna Suburbană Ploieştiori exista o „Şcoală primară micstă”, cu patru săli de clasă, unde învăţau 305 elevi, din care „22-40 iau masa la cantină”. Procesul educativ era asigurat de 4 învăţători. Ca şi la Blejoi, localul şcolii din Ploieştiori fusese avariat de seismul din toamna anului 1940, dar Primăria Municipiului Ploieşti luase „măsuri să se repare”. În acel an, membrii Comitetului şcolar erau Ion PETCU – preşedinte, Nicolae I. BĂRBIERU – secretar, preot paroh Victor TOMA, Constantin PLEIŞANU, Constantin RADU, Gheorghe NICOLAE şi primarul Gheorghe PETRESCU. Şcoala avea arendat un teren de 7 hectare.

Localul vechi al şcolii dat în folosinţă în anul 1895 a fost demolat după cutremurul din 1977. În anul 1965 s-a dat în folosinţă actualul local al şcolii.

La 01 septembrie 2018, în conformitate cu Hotărârea Consiliului Local nr. 19/22.03.2018 privind aprobarea reţelei de învăţământ preuniversitar de stat din comuna Blejoi pentru anul şcolar 2018-2019, prin Decizia I.S.J. Prahova nr. 750/26.07.2018, Școala Gimnazială, Sat Ploieștiori împreună cu grădinițele-structură aferente au fuzionat prin absorbție cu Școala Gimnazială ”Radu Tudoran”, Comuna Blejoi, devenind o singură personalitate juridică.

Surse :

Marian Macovei – Monografia Comunei Blejoi, 2011

Vasilescu Ion, învăţător – „Monografia Comunei Blejoi”, manuscris